22 Eylül, 2012

Japonlarda O-bento,Türklerde Sefer Tası-Beslenme Çantası

Bugün size Japonlar'ın günlük yaşantısında evde yada başka bir yerde hazırlanıp götürülen yemeğin ne kadar önemli olduğuyla alakalı bir yazımı paylaşmak istiyorum.

O-bento, kelime anlamıyla tek porsiyonluk take out (al-götür) ya da evde hazırlanıp başka bir yerde yemek üzere olan yemek anlamına gelir.

Genel olarak bir bento'nun içinde olmazsa olmazlardan japon pilavı,et,balık, tavuk,turşu çeşitleri ve sebzeler oluşturur.

Evde kendi bentomuzu pişirmeyi denemeden evvel, genelde ya eşimin annesi bize hazırlardı ya da biz markette hazırlanmış olan bentolarımızı alır yerdik.

Her birinin görüntüsü,dizaynı,içeriği çok farklıdır.Belli özel günlerde,örneğin yılbaşı akşamı, bir cenazede yada  bir düğün yemeğinde önünüze gelen bentolar bile çok farklıdır.


En sevimli olanı bence çocukların okulda yemeleri için hazırlanan bentolar.Çünkü siz hazırladığınız müddetçe oldukça orjinal kombinasyonlar ortaya çıkabiliyor.

Henüz daha çocuğumuz yok ama ilerde olursa bende böyle obentolar hazırlamak isterim.




Eşim yeni işine başladığından beri bende ona hergün obento hazırlamaya başladım.Oldukça keyifli ve de sağlıklı olduğu için de çok mutluluk verici.


Bugünün menüsünde soslu tavuk -altında marul ve domates süslemesi ile.Hemen yanında üçgen şeklini verdiğim onigiri,yani japon pilavı topları.Diğer kapta kabuklu patates kızartması, gobo salatası (turp,havuç gibi kökgillerden gelen bir bitkidir) ve takewa dedikleri balık ezmesi.

Hiç yorum yok: