21 Eylül, 2016

Yeşil Çay ve Matcha'ya Dair



Günümüzde oldukça popülerleşen yeşil çay, anavatanı Asya'da en az bin yıllık geçmişi ile birlikte, oldukça tüketilen bir çay türüdür.  Gerek geleneksel ve dini törenlerde, gerekse günlük her türlü kullanıma açık olan Japonlar'ın her daim sevdiği çaydır.  Tabiki burada da Lipton gibi hatrı sayılan markaların siyah çaylarını sevmeye başladılar. Ama Japonlar için yeşil çayın yeri ve kullanım şekilleri apayrı. Bizde tiryaki şeklinde tüketilen siyah çay, onlarda yeşil çay. Sağlık açısından vücudumuza faydaları saymakla bitmeyen Yeşil Çay, artık ülkemizde de sevilmeye başladı.

Öncelikle size yeşil çayı yetiştirme aşamalarından bahsetmek istiyorum. Siyah çay,Yeşil çay ve Oolong çay dediğimiz çay tipleri aslında aynı yaprak türünden yani 'Camellia Sinensis' denen bitkiden elde edilmektedir. Tek farkı: İşleme şeklidir.

Çay yaprakları toplandıktan sonra normal siyah çayda yapraklar yavaş yavaş kurutulur. Kurutulduğu esnada yapraklar oksijen ile tepkimeye girer. Yeşil çayda yapraklar toplanır toplanmaz kavrulur ve hızla kuruması sağlanır. Bu yüzden tepkime aşamasına uğramadan çay elde edilmiş olur.

Yeşil çayın antioksidan özelliği siyah çaya oranla çok fazladır. Kafein her iki çayda da vardır, fakat yeşil çayda çok az olmasından dolayı rahatlamak,meditasyon ve sağlık için tüketilmesi faydalı öngörülmüştür.

Yeşil çayın çok çeşitleri var. Fakat ben Matcha ile daha çok ilgilendiğim için size bunu daha detaylı açıklamak istiyorum. Matcha da kaba tabirle yeşil çayın toz halidir. Matcha'nın da yeşil çay gibi çok çeşidi var.

Matcha, Japonların geleneksel çay seramonilerinin olmazsa olmazıdır. Çayın toz haline getirilmesi oldukça zahmetlidir. Bunun için iki silindirik taş arasına dökülen yeşil çayı tahtadan çevirme bir kol ile öğütülmesi oldukça zaman almaktadır.

Bu resimde tapınakta çalışan budist arkadaşımızın daveti ile yeşil çay ve Matcha hakkında bilgi alıyordum. Bu sayede kendi Matcha'mı öğütme şansım oldu.


Pekala, çayı çektik peki çayı nasıl hazırlayacağız? Bunun için bazı ekipmanlara sahip olmamız gerek.

Malzemeler:



Kulpsuz minik bir matcha çay bardağı yoksa mini bir kase
Mini süzgeç
180ml kadar sıcak su
Bambu karıştırma fırçası chasen ve bambu kaşık chashaku.
1 çay kaşığı Matcha

Hazırlanışı

Çay bardağımızın üstüne süzgecimizi oturttuktan sonra Matcha tozumuzu içine eliyoruz. Sonra kaynamış suyumuzu döküyoruz ve ardından zigzag ve hızlı hareketlerle Matcha'mızı iyice köpürene kadar güzelce karıştırıyoruz. İşte çayımız hazır!



Peki çayımız hazır. Ancak çay seramonisi, Japonya'da kurallara dayalı bir ritüel olarak uygulanmakta. Hazırladığımız bu çayın gerçek anlamda paylaşılması ve içimi de şu şekilde olmaktadır:

1) Çayı içecek kişi, hazırlayan kişiye doğru eğilir ve sağ eliyle bardağı alır. Bardak avucunun içinde,sol el de yanda destek olacak şekilde yerleştirilir.

2) Bardak saat yönüne göre üç kez sağ el ile döndürülür.

3) Çayı içtikten sonra, içilen bölge sağ elle silinir ve saat yönünün tersi istikamette döndürülerek çayı sunan kişiye uzatılır.


Tadını herkes sevmeyebilir. Oldukça sert ve taze yaprak olmasından ötürü acımış bir tadı var. Fakat miktarı az olduğundan içimi sıkıntı vermiyor bana.

Matcha sadece çay olarak tüketilmiyor. Yemeklerde ve farklı içeceklerde de kullanılıyor. Dondurma, milkshake,yoğurt ve kokteyl gibi besinlerde tatlandırıcı ile kullanarak tatlı versiyonları da mevcut.

İlgilendiğiniz başka konular varsa bana yazarsanız sevinirim. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Hoşçakalın :)

Hiç yorum yok: